Christoph Oslislo, M. Sc. Econ.

Christoph Oslislo ist wissenschaftlicher Mitarbeiter am Institut für Wirtschaftspolitik und forscht zu verhaltensökonomischen Fragen.

Nach dem Bachelorstudium an der Universität zu Köln und der Sun Yat-Sen University in Guangzhou, China, schloss er sein Masterstudium mit dem Schwerpunkt "Markets and Institutions" ebenfalls in Köln ab. Neben dem Studium sammelte er praktische Erfahrungen als Hilfskraft im Institut der deutschen Wirtschaft Köln, bei Projekten zur Entwicklungszusammenarbeit in Indien und Ghana und als Berater im Nachhaltigkeitsbereich ("ESG") der Deutschen Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (DEG).

Forschungsinteresse

Public Economics & Behavioral Economics,
Lab and field experiments on prosocial behavior and charitable giving

Forschungsprojekte/ Work in Progress

Social norms and elections: How elected rules can make behavior (in)appropriate
(together with Jana Freundt and Arno Apffelstaedt)
Can elections change people’s ideas about what is ethically right and what is wrong? A number of recent observations suggest that long-standing social norms can change rapidly as a result of election outcomes. We explore this conjecture using a controlled online experiment. (Submitted, Current version)

Social image concerns and moral licensing
(together with Leonhard Grabe and Rafael Suchy)
Do salient social-image concerns affect private decision-making in the future? We explore this question using a controlled lab experiment and a survey on social norms conditional on past behavior. The results of a pilot experiment suggest that observability has the potential to both crowd-out and crowd-in future intrinsic motivation to behave prosocially. (Data collection in progress)

Group identity and charitable giving
(together with Frederik Schwerter)
Can perceived group membership and competition boost charitable giving? In collaboration with a large charitable organization, we conduct three large-scale field experiments designed to investigate this question in a natural setting. (Data collection in progress, AEA RCT Registry)

A Field Experiment on Dynamic Norms and Choice Sets
(together with Christoph Feldhaus)
Field experiment designed to investigate the role of dynamic norms and donation size suggestions for donation decisions in a natural setting. We test the hypothesis that giving social information by making dynamic norms salient has the potential to increase charitable giving. In addition, we investigate the role of salient choice alternatives for donation upgrade decisions.
(Data collection in progress, AEA RCT Registry)

Deutschsprachige Publikationen & Medien

2018

• Herausgeber des Sammelbands "Ungleichheit und Umverteilung" zur Ringvorlesung im Wintersemester 2017/2018 an der Universität zu Köln, zus. mit Rebekka Rehm.
  • Niemand hat die Absicht, das Bargeld abzuschaffen, Ordnungspolitischer Kommentar des Instituts für Wirtschaftspolitik und des Otto-Wolff-Instituts für Wirtschaftsordnung, Ausgabe 10/2018

Lehre an der Universität zu Köln

SS 2021

• Aktuelle Fragen der Wirtschaftspolitik: Nudging (Seminar)