Christoph Oslislo, M. Sc. Econ.

Christoph Oslislo ist wissenschaftlicher Mitarbeiter am Institut für Wirtschaftspolitik und forscht zu verhaltensökonomischen Fragen.

Nach dem Bachelorstudium an der Universität zu Köln und der Sun Yat-Sen University in Guangzhou, China, schloss er sein Masterstudium mit dem Schwerpunkt "Markets and Institutions" ebenfalls in Köln ab. Neben dem Studium sammelte er praktische Erfahrungen als Hilfskraft im Institut der deutschen Wirtschaft Köln, bei Projekten zur Entwicklungszusammenarbeit in Indien und Ghana und als Berater im Nachhaltigkeitsbereich ("ESG") der Deutschen Investitions- und Entwicklungsgesellschaft (DEG).

Forschungsinteresse

Behavioral and Experimental Economics,
Prosocial preferences and moral behavior,
Social norms, social image and self-image concerns

Selected Work in Progress

Social norms and elections: How elected rules can make behavior (in)appropriate
(together with Jana Freundt and Arno Apffelstaedt)
Can elections change people’s ideas about what is ethically right and what is wrong? A number of recent observations suggest that long-standing social norms can change rapidly as a result of election outcomes. We explore this conjecture using a controlled online experiment. (Submitted, Current version)

On the salience of social and self-image concerns
(together with Leonhard Grabe and Rafael Suchy)
Do salient social-image concerns affect intrinsic motivation to behave prosocially? The results of our online lab experiment suggest that observability has the potential to both crowd-out and crowd-in intrinsic motivation to donate to charity. (Data collection in progress)

Group identity and charitable giving
(together with Frederik Schwerter)
Can perceived group membership and competition boost charitable giving? In collaboration with a large charitable organization, we conduct two large-scale field experiments designed to investigate this question in a natural setting. (Data collection in progress, AEA RCT Registry)

A Field Experiment on Dynamic Norms
(together with Christoph Feldhaus)
Field experiment designed to investigate the role of dynamic norms for donation decisions in a natural setting. We test the hypothesis that giving social information by making dynamic norms salient has the potential to increase charitable giving.
(Data collection in progress, AEA RCT Registry)

Deutschsprachige Publikationen & Medien

2018

• Herausgeber des Sammelbands "Ungleichheit und Umverteilung" zur Ringvorlesung im Wintersemester 2017/2018 an der Universität zu Köln, zus. mit Rebekka Rehm.
  • Niemand hat die Absicht, das Bargeld abzuschaffen, Ordnungspolitischer Kommentar des Instituts für Wirtschaftspolitik und des Otto-Wolff-Instituts für Wirtschaftsordnung, Ausgabe 10/2018

Lehre an der Universität zu Köln

SS 2021

• Aktuelle Fragen der Wirtschaftspolitik: Nudging (Seminar)